Thursday, August 27, 2015

Keguguran: PRA- POST Saya biasa melihat drama TV yang mengambarkan darah yang keluar sekiranya wanita keguguran.Jarang drama-drama menonjolkan bahawa ada keguguran senyap,yang hanya disedari selepas pemeriksaan ultrasound atau sebagainya,
   Penulisan ini bukan satu monolog kesedihan,ia hanya perkongsian bagaimana ibubapa boleh menghadapi saat-saat yang sangat menyedihkan ini;dan pilihan-pilihan yang ada selepas keguguran.


Sehari sebelum Ramadhan saya bertemu doktor untuk mengesahkan kehamilan.Pemeriksaan urine menunjukkan baby mungkin lemah,atau keguguran diperingkat awal.'
Saya dirujuk kepada pakar pada hari berikutnya.Alhamdulila,,ujian ultrasound positif kehamilan hampir  11 minggu menghampiri 3 bulan.

Pemeriksaan selepas Hari Raya pula menunjukkan baby tiada 'fetal heart" ataupun jantung tiada atau lemah.Tiga hari selepas itu ,doktor mencadangkan DNC seminggu selepas tarikh hari iu.

Saya sedaya upaya ingin melihat bayi yang tiada  keluar secara semulajadi tanpa DNC kerana saya mempunyai komplikasi yang berisiko.Doktor memberi jaminan,sepanjang seminggu sebelum DnC saya tidak akan mengalami pendarahan.

Suami dan saya ke Kuala Lumpur dengan kereta pada malam Rabu.Sepanjang di sana,kami melalui jadual yang amat padat santak ke 4 pagi hampir 3 hari berturut-turut.Dalam masa yang sama,kami mencari jalan untuk memboleh janin baby keluar sebelum tarikh DNC.

Pada malam Khamis,saya mulai mengalami pendarahan yang minimal.Saya masih berkeras untuk tidak ke hospital.Malam Jumaat kami bertolak pulang ke Kota Bharu.Sebaik sampai di Kota Bharu pada 4 pagi saya mulai merasai sakit dibahagian perut dan sakit berterusan sehingga pukul 6 petang.


Pukul 6.15 pada petang Jumaat,saya mengalami kontraksi maksimum.Saya meminta suami membuatkan air selusuh.Dek kerana risaukan suami,  saya ke hospital untuk mengelak risiko tumpah darah.


Pukul 6,30 saya ke hospital dan tiba pada pukul 6.45.Saya sempat mengira kontraksi yang berlaku setiap 2 minit.Walapun saya tiada pengalaman kelahiran normal dan kontaksi,bantuan blog-blog sahabat,nasihat doktor banyak memberi saya ketenangan,walaupun kesakitan yang teramat.

Beberapa minit sebelum pukul 7,dan sebelum doktor sempat memeriksa,baby keluar di usia kandungan 4 bulan lebih.Bayi lelaki yang cukup sifat,dipinjamkan sebentar kepada kami.

Sebelum Maghrib,hampi 85% kesakitan hilang,Namun uri masih terlekat.Jika ia masih tidak keluar sepenuhnya,prosedur pembedahan DNC masih perlu dilakukan keesokkan harinya.

 Pada malam itu,sekali lagi saya memohon doa dan air selusuh dari suami.Pada 3 pagi dengan izin Allah,semuanya dipermudahkan.Uri keluar dengan tiba-tiba.Melalui scan ,hampir 90% sisa diperut keluar,tiada prosedur DNC diperlukan.Baki yang ada keluar selepas saya pulang dari hospital.Saya hampir pitam dek darah yang terlalu banyak.

Keguguran adalah ujian sabar.Saya bersyukur ditemani insan tersayang yang menjaga saya hampir 4 bulan dan memastikan saya kuat menghadapi kandungan yang ditunggu  hampir 8 tahun..


Bersabarlah...kita hanya hamba Tuhan.

5 comments:

 1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
  Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

  Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Assalamualaikum wr.wb mohon maaf kepada teman teman jika postingan saya mengganggu anda namun apa yang saya tulis ini adalah kisah nyata dari saya dan kini saya sangat berterimah kasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala atas bantuan pesugihan putihnya tampa tumbal yang sebesar 15m kini kehidupa saya bersama keluarga sudah sangat jauh lebih baik dari sebelumnya,,saya sekaran bisa menjalanka usaha saya lagi seperti dahulu dan mudah mudahan usaha saya ini bisa sukses kembali dan bermanfaat juga bagi orang lain,,ini semua berkat bantuan Mbah Rawa Gumpala dan ucapa beliau tidak bisa diragukan lagi,bagi teman teman yang ingin dibantuh seperti saya dengan pesugihan putih bisa anda hubungi di no 085 316 106 111 jangan anda ragu untuk menghubuni beliau karna saya sudah membuktikannya sendiri,karna Mbah tidak sama seperti dukun yang lain yang menghabiskan uang saja dan tidak ada bukti sedankan kalau beliau semuanya terbukti nyata dan sangat dipercay,,ini unkapan kisah nyata dari saya pak Rudi di semarang.Untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Mbah di 🐣PESUGIHAN PUTIH TANPA TUMBAL🐣

   Delete
 2. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111
  (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))  Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

  ReplyDelete
 3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
  Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

  Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

  ReplyDelete