Monday, November 28, 2011

JIwa hamba

Alhamdulilah,masih bernafas di bumi tuhan,masih ada sisa-sisa keletihan jiwa sekembali dari Tanah Haram.Pemergian kali ini pelik sekali,terasa diri diawang-awang.masih tidak menjejak bumi sepenuh hati.Hati masih sebal dengan beribu rasa dan perisa.Saya ke Mekah awal sehari dari jadual,asalnya via Singapore,kemudian di tukar dengan Etihad.Kembali ke Malaysia pula,asalnya,Etihad,ditukar pula dengan Singapore.Jiwa sesak melihat semiskin di setiap tempat yang saya jejaki.Disaat warga Malaysia selesa dibawah hotel 3.4 atau lima bintang,beratus ribu warga haji seluruh dunia hanya tidur di bawah bintang.Mereka masih beribadat seperti kami.Mereka lebih utuh melebihi kami.

Sewaktu di Mina,saya melalui tempat si kulit hitam yang berkelana.Bermabit seada.Makan seadanya.Semua jauh dari apa yang saya ada.Masih ada si kaya dan si miskin di mana-mana.Hatta semasa ibadat untuk menyatukan semua. Watak manusia sehingga kiamat pasti begitu,dan kekal begitu.

Terasa rugi melihat ramai jemaah Malaysia.masih ralit di buai mimpi.Menginginkan keselesaan sehingga tidak dapat melihat keperitan orang lain.Masih leka,seolah-olah dalam percutian yang panjang.

Di Arafah,di Mina dan dimana-mana ,manusia khusyuk mengadap tuhan-Sehingga sanggup melupakan kesusahan orang lain.Kita ingin haji yang mabrur-bukan kehidupan yang berhasil untuk dunia dan akhirat.Kita ingin ke Syurga hanya dengan diri sendiri,tanpa melihat di kiri dan kanan masih ramai yang memerlu sedikit simpati.

Sesungguhnya saya orang yang kerugian-Ampuni lah ya ALlah.

No comments:

Post a Comment